HOME

Milenko Kosanović

   
Миленко Косановић , рођен 11.9.1948.године у Бајмоку (умро 01.11.2020.). У Суботици  похађао МТШЦ -Школу за индустријске техничке цртаче.На Вишој педагошкој школи у Београду студирао на групи ликовно васпитање. На југословенском Институту за новинарство похађао Школу за ликовно - графичко обликовање новина и часописа. До одласка у пензију радио у НИП“ Суботичке новине“ у техничкој редакцији.
 

 
 
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   

 
   

Миленко Косановић , рођен 11.9.1948.године у Бајмоку. (умро 01.11.2020.). У Суботици  похађао МТШЦ -Школу за индустријске техничке цртаче.На Вишој педагошкој школи у Београду студирао на групи ликовно васпитање. На југословенском Институту за новинарство похађао Школу за ликовно - графичко обликовање новина и часописа. До одласка у пензију радио у НИП“ Суботичке новине“ у техничкој редакцији.

Као професионални карикатуриста -илустратор  сарађивао је у многим листовима и часописима у бившој Југославији, као и  појединим иностраним едицијама као што су канадски „Артизанс“,енглески „Цартонсхтоцк“ и француски“ ЕГЕ“,швајцарски ``Небелспалтер``...

Илустровао неколико књига.. Урадио многа идејна решења плаката, позивница, беџева,  значака и сл.

Члан УЛУПУДС-а са статусом’’ истакнути уметник’’. Добитник је Награде за животно дело. Награђен је највећим признањем за новинску карикатуру’’Златни Пјер 1996.’’

 2014.године добитник је звања Почасни грађанин Града Суботица.

До данас учествовао на више од  двесто групних изложби  у иностранству и Србији .На иностраним и домаћим изложбама , до данас , награђен је са више од шездесет награда .

Заступљен у енцоклопедији Два века српског новинарства . Издавач , Институт за новинарство , Београд, 1992. Новинарској енциклопедији , Душана Ђурића,издавач Новости ,Београд 1999. и јежевом Алманаху карикатуре .

Многи његови радови са међународних изложби налазе  се у више светскиx Музеја  карикатуре.

САМОСТАЛНЕ ИЗЛОЖБЕ

2008.Галеријски простор,Удружење параплегичара, Смедерево

2007. Хол Политике, Београд

1994. Ликовни сусрет, Суботица

1979. Галеријски простор Радничког универзитета, Суботица

Milenko Kosanovic,  was born on 1948.in Bajmok,Serbia. (passed away november 1st 2020). He  finished School for art – graphic modeling of newspapers and magazines.He graduated on VPS – group for Art education in Belgrade.

 He has published a few thousand cartoons during four decades of work.He give a coupleof individual axhibitions and took  part in numerous collective exhibitions in Serbia and abroad.

He has made many books more beautiful with his illustrations.

He did many solutions for posters , badges…

He worked for French editions of E.G.E.,English , Cartoonshtok and Canadian Artizans.

He received over fifty  domestic and international awards,and the most important is a prestigious award for magazines cartoon Golden Pjer of Vecernje Novosti, Belgrade.

He is a member of ULUPUDS whit a status distinguished artist , award for lively labor.

In 2014.he was awarded the  tittle of  honorary  citizen in Subotica.

He lives and creates on the north of Serbia in Bajmok.

 

 
       
       
  Copyrigh © AnimalCartoon. All rihts reserved.